Czym są cukry?
Cukry, inaczej węglowodany to duża grupa związków zaliczanych do węglowodanów, zwana również sacharydami. Ternim "węglowodany" obejmyje monosacharydy (cukry proste), oligosachardy, polisacharydy oraz związki pokrewne (aminocukry, kwasy uronowe, itp.). Natomiast do innych klas związków chemicznych zalicza się glikozydy aglikonowe (sacharyd połączony wiązaniem glikozydowym z aglikonem - związkiem niecukrowym), np. nukleozydy roślinne, itp. W tabeli wymieniono sacharydy najczęściej spotykane w przyrodzie.
Czym są cukry proste?
Cukry proste, inaczej monosaharydy.
Związki zbudowane z jednej cząsteczki aldozy lub ketozy nazywa się ogołnie monosaharydami (monozami) lub cukrami prostymi. W zależności od ilości atomów węgla w cząsteczce dzieli się na triozy, tetrozy, pentozy, hektozy, itp.
Czym są cukry złożone?
Cukry złożone,czyli dwucukry.
Disacharyd moż być zbudowany z dwóch jednakowych lub różnych monosacharydów. Jeżeli w wiązaniu glikozydowym wzięły udział obie grupy hydroksylowe polecetalowe połączonych monosacharydów (jak ma mijsce, np. w sacharozie),to taki disacharyd nie wykazuje właściwości redagujących. Jeżeli w utworzonym disacharydzie jedna z grup hydroksylowych połacetalowych jest nadal wolna (np. w mitozie), to taki disacharyd wykazuje właśiwości redagujące.