Cukry proste i złożone

Pentozy

Pentozy występują obficie w przyrodzie. Tworzą się one w organizmach zwierzęcych i roślinnych w znaczących ilościach i to zarówno w stanie związanym, jako O-glikozy, N-glikozy lub wielocukry zwane pentozami, jak i w stanie wolnym. D-ryboza i D-dezoksyryboza są dkładnikami kwasów nukleinowych.

D-rybuloza, m.in. jest związkiem, który przyłącza CO2 podczas fotosyntezy cukrów, w pierwszej fazie procesu. L-aribinoza jest jedynym z nielicznych L-cukrów występujących w przyrodzie. W postaci spolimeryzowanej jest składową częścią m.in. śluzów, gum roślinnych, pektyn i hemiceluloz.

D-ksyloza, zwana dawniej cukrem drzewnym, występuje w drewnie w postaci polisacharydu ksylanu, będącego składnikiem hemiceluloz. D-ksyluloza pojawia się w postaci fosforanu podczas wzajemnych przemian pentoz w cuklu pentozowym.

Na uwagę zasługuje również L-ramnoza (uważana za metylopentozę), składnik wielu glikozydów i antocyjanów.